Oefeningen
Nu je meer weet over wat omdenken en een positieve mindset is, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wij hebben voor jou drie interventies op een rijtje gezet met simpele manieren die je zelf kan toepassen.
Mindfulness
Er zijn meerdere studies geweest die de effecten van mindfulness op negatieve gedachten op een rijtje heeft gezet. Ook Jon Kabat-Zinn heeft dit gedaan: hij schreef er zelfs een boek over.
Vols Kabat-Zinn helpt mindfulness oefeningen om stress te verminderen. Hij legt uit dat de oefeningen niet stress zal laten verdwijnen, maar wel de manier waarop je naar de gedachten kijkt te veranderen. Naast het helpen om stress te verminderen, kan het volgens hem ook helpen bij het omgaan met pijn en ziekte. In zijn boek beschrijft hij praktische oefeningen, zoals ademhalingstechnieken.
Je kunt dit soort oefeningen ook makkelijk zelf thuis doen. Op YouTube staan veel verschillende filmpjes waarin mindfulness oefeningen worden gedaan. Ook zijn er veel apps beschikbaar die je helpen met mindfulness oefeningen. Daarnaast hebben deze vaak ook nog de functie om een melding in te stellen, op deze manier word je elke dag op dezelfde tijd herinnert om de oefeningen te doen.
Growth mindset
Op de pagina positief denken vind je meer over een growth mindset (onderaan de pagina kun je doorklikken naar deze pagina). Nu je de voordelen weet van de growth mindset is het tijd om deze mindset zelf toe te passen. De universiteit van Harvard heeft onderzocht hoe je dit kan ontwikkelen.
Een van de eerste dingen die ze benoemen is het omarmen van uitdagingen. Veel mensen zien uitdagingen als een obstakel. Hierdoor zien ze de uitdaging als een blokkade voor hun succes. Zie dit niet als een blokkade, maar juist als een kans om te leren en groeien.
Ook leggen ze uit dat het belangrijk is om niet alleen te vieren wanneer je een einddoel hebt behaald, maar ook wanneer je kleine overwinningen hebt gemaakt. Stel je voor je bent in de sportschool en je doel is om 10 push ups te doen, maar je kan er nu maar 1. Volgens het onderzoek is het dus belangrijk om het ook te vieren wanneer je een push up meer kan dan de vorige keer en dus niet alleen maar wanneer je er 10 kan. Dit voorbeeld kun je natuurlijk in vele soortgelijke situaties toepassen.
Ze beschrijven nog drie verschillende manieren die je kan inzetten om naar een growth mindset te werken. Deze kun je vinden in het (Engelse) artikel op hun site.
Dankbaarheidsoefeningen
Ten slot hebben wij nog een derde interventie voor jullie gevonden. In dit onderzoek bleek dat wanneer de focus van negatieve gedachten naar positieve gedachten werd geschoven, onder andere stress en –depressiesymptonen werden verminderd. Ook werd de algemene mentale gezondheid verbeterd.
Maar hoe zorg je er nou voor dat je deze manier van omdenken toepast? In dit onderzoek hebben ze dat gedaan d.m.v. dankbaarheidsoefeningen.
Je kunt dat bijvoorbeeld doen door elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Ook zou je een dankbaarheidsbrief kunnen schrijven aan iemand die een positieve invloed in je leven heeft gehad. Deze brief hoef je niet te versturen als je daar niet fijn bij voelt.
Hopelijk heb je wat aan deze drie interventies! In de bronnenlijst hieronder vind je de APA-verwijzingen naar de websites. Als je meer wil lezen over de interventies, kun je deze opzoeken. Verder kun je natuurlijk online en in de bibliotheek talloze artikelen en boeken vinden over andere interventies.
Literatuurlijst:
Kabat-Zinn, J. (1990). Full catastrophe living: Using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delta.
Harvard Business School Online. (z.j.). Growth mindset vs. fixed mindset: What’s the difference? Harvard Business School Online. https://online.hbs.edu/blog/post/growth-mindset-vs-fixed-mindset
Kern, D., McDonald, L., & Ho, D. (2020). An at-home positive psychology intervention for individuals with multiple sclerosis. Frontiers in Psychology, 11, 584. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8218588/